въпрос към проф.Кременски за тромбофилия

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

BoryanaT

Re: въпрос към проф.Кременски за тромбофилия

Мнение от BoryanaT »

Здравейте проф.Кременски,
Обръщам се към Вас, по повод изследвания за тромбофили.
Това са резултатите, които получих. Моля за коментар.

Фактор V Лайден – мутация R506Q – нормален генотип
Фактор II (Прототромбин) – мутация G/A 20210 – нормален генотип
Инхибитор на Плазминогенния активатор – PAI 4G/5G – Хетерозиготен носител на 4G/5G
MTHFR – мутация C677T – Хетрозиготен носител C/T

Koментари:
1) Не се отчита повишен риск за венозни тромбози въз основа на изследвания показател
2) При генотип С/Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 35%

Благодаря предварително.
С пожелание за лек и успешен ден.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

От посочените резултати няма данни за вродена тромбофилия (предразположение към тромбози - повишена склонност към ускорено кръвосъсирване).

При много честият гонен вариант(носят го около половината от европейците) на MTHFR се препоръчва прием на фолиева киселина от метилираната форма - 2х1.

Ако, поводът за изследване е бил повтарящи се спонтанни аборти - се провеждат други изследвания.
Можете да прочетете в темата "Причини и лечение при повтарящи се спонтанни аборти".

Няма основание за допълнително безпокойство.

Успех

Кременски
kremensky

Мнение от kremensky »

ДО: pileto » Пет Авг 28, 2015 10:44 am

Здравейте,

Първо моите извинения за закъснелия отговор.
Нещо стана с компютъра и загубих оригиналното писмо.

Официалните препоръки на Американската и Английската асоциация по репродуктивна медицина са 10 таблетки (4 мг.) от обикновената фолиева киселина след предишна бременност със спина бифида.
При всички останали случаи се препоръчва 0,4 мг, въпреки, че индивидуалните нужди са различни.

Независимо, че принципно, метилираната форма се приема за по-поносима в по-високи дози, мисля, че в конкретния случай 2х1 са достатъчни.

Не забравяйте за другите изследвания, които обсъждахме в предишно писмо.

Успех

Кременски
BoryanaT

Мнение от BoryanaT »

Благодаря за отговора професор Кременски.
Повода за изследването е missed аборт в 10 г.с. Това беше първа бременност.
Препоръчаха ми да го направя, тъй като резултата от хистологичното изследване на материала след аборта беше: Некротична децидуа и хорион с пръснати микроинфаркти.
Установи се, че имам двурога матка и следва да направя и цветна снимка за доизясняване на точната и форма и евентуално премахване на преградата.

Възможно ли е тази MTHFR – мутация и това, че не съм приемала фолиева киселина от метилираната форма да е причина за аборта?

Поздрави,
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Почти е невероятно изключително честия генен вариант на MTHFR да бъде причина за ранния аборт.
Колкото до метилираната форма на фолиева киселина, отново ще обърна внимание, че в болшинството случаи по света се приема обикновена.
Теоретично, в конкретния случай тя се приема като по-подходяща, но едва ли пи не вземането й е причина за случилото се.
Вероятно сте прочела първата тема във форума.
Това е превод на последните препоръки на Американската и Английската асоциация по репродуктивна медици за повтарящи се ( 2 и повече) спонтанни аборти.
Вашият случай не е такъв, но изследванията и поведение е същото.

Кураж и
Успех при следващата бременност.

Кременски.
pileto

Мнение от pileto »

Проф. Кременски за кои други изследвания става въпрос. По отношение на тромбофилията нали като идвъх в София говорихме, ме при евентуална бременност след установаване на сърдечен пулс да се прецени дали да се пие аспирин протект вечер по 1т. Иначе правих още шзследвания - микоплазми, упеаплазми; микпобиология цитонамазка, хормони. Всичко е нормално като изклйчим фсх, който е завишен. При прегледа д-р Даскалов каза , че мисли че е циро инцидентно и този месец ще повтарям хормоните. Ако трябва да направя и други изследвания, моля да ми кажете. Благодаря Ви предварително.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Прегледах всички писма отново.
Видях, че необходимите изследвания са проведени.
Не открих само резултата за тризомия 18.
Вероятно е бил проведен цитогенетичен анализ.

Имах пред вид проследяване на хормоните: ТСХ и половите.
Разбирам, че сте ги планирала.

Успех и
Лека вечер
pileto

Мнение от pileto »

Да. ТСХ -1.3. ВСИЧКИ ДРУГИ СА В НОРМА. ПРИТЕСНЯВАМЕ МНОГО ФСХ-18.8 , НО НЕГО ГО ИЗСЛЕДВАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ.ДАНО ТОЗИ МЕСЕЦ ДА Е В НОРМА, ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕ ПОЛУДЕЯ. ЗА ТРИВОЗОВИЯ 18 БЕШЕ ДОКАЗАНА С ХОРИОН БИОПСИЯ. АКО МОЖЕ ДА МИ ДАДЕТЕ СЪВЕТ ЗА ФСХ ЩЕ СЪМ ВИ МНОГО БРАГОДАРНА.
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте,

Хормонът FSH няма пряка връзка с миналите събития и не е ясно защо е назначаван.
Той се повлиява от множество фактори, включително и от лабораторията.
Намерената "повишена" стойност е в границите на лабораторната грешка.

Спокойно го измерете отново в 2-4 ден от цикъла.

Ако продължавате да мислите, че ще "полудеете", със сигурност ще се появят и други "повишени" хормони.

Няма място за паника.

Успех

Кременски
pileto

Мнение от pileto »

БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО ПРОФЕСОРЕ. ВИЕ НАИСТИНА МЕ ЕСПОКОЯВАТЕЭИ МИ ДАВАТЕ КУРАЖ.
Публикувай отговор