Донорска яйцеклетка и генетични увреждания

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

Bo_

Донорска яйцеклетка и генетични увреждания

Мнение от Bo_ »

Здравейте, бременна съм след инвитро с донорска яйцеклетка. Доколко е вероятно Синдром на Даун или друго генетично увреждане да се прояви поради проблем с мои гени? На донора и на мъжа ми са правени ДНК изследвания и са в норма, но на мен не видях да са ми правили. Общо взето кога се 'намесват' гените на майката-реципиент и доколко имат значение за генетичните заболявания? Благодаря!
kremensky

Re: Донорска яйцеклетка и генетични увреждания

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Човек има около 20 000 чифта гени. Те са само 2% от неговата ДНК (геном).
Останалата 98% от генома съдържа хиляди - милиони участъци, които регулират гените и са под влияние на околната среда.
Генома и гените човек унаследява от яйцеклетката и сперматозоида.

Известни са около 7000 генетични болести ("редки болести"), които се проявяват при наличие на точно определен засегнат ген/гени, независимо от условията на околната среда и се предават закономерно в поколенията с риск от 25% до 100%.

Всички останали хиляди ("чести болести") болести са "генетични предразположения".
Те се проявяват при наличие на засегнат ген/гени, регулаторни извън генни участъци и задължителното участие на фактори от околната среда и начина на живот.
"Всички сме генетично обременени, но не всички боледуват често и тежко".

Човек носи във всички свой органи хиляди микроорганизми, които съдържат много повече ДНК ("микробиом"), отколкото собствената ДНК(геном).
Проучвания от последните години показват, че микробиома може да има по-съществена роля за здравословното състояние на носителя, отколкото собствения геном.
Човек придобива микробиома от майката, която го е родила.
В този смисъл гените на "майката-реципиент", не са пряко свързани с евентуални генетични болести при детето, но ролята на майката-родилка е от съществено значение за здравословното състояние на детето.
Не всичко е в гените.
Ролята на генома на родилката-майка и предадения от нея микробиом ще бъдат от съществена роля за здравословното състояние на детето през целия му живот.

Не пропускайте да проведете посочените в темата "Генетични изследвания и бременност" генетични изследвания, които се препоръчват на всяка бременна.
Тези изследвания са свързани със синдрома на Даун и други хромозомни и не генетични състояния.

Детето е Ваше и от Вас основно зависи неговия настоящ и бъдещ живот.

Няма място за безпокойство.

Ако желаете можете да посетите и нашата безплатна консултация.

Успешна бременност.

Кременски
Bo_

Re: Донорска яйцеклетка и генетични увреждания

Мнение от Bo_ »

Много благодаря за обширния отговор!
Публикувай отговор