След 2 БХС- д-р Кременски.

Вашите въпроси

Модератор: kremensky

galinagalia

След 2 БХС- д-р Кременски.

Мнение от galinagalia »

Здравейте Д-р Кременски.Чест Ви правя за отделеното време към всички бъдещи майки.
Аз се казвам Галина Илиева на 29 год, съпругът ми е на 31 год.След близо около 1,6-2 години опит и ние се зарадвахме на 2 чертички.
Бях на БХС в 12 седмица и резултата беше 1:150,за жалост не мога да Ви цитирам всичко понеже резултата остана ПРИ моя гинеколог Д-р Желязков.
Ходих и на 2-ри БХС на 16.07.2017 (15-19 г.с) с тегло-68кг,Тип бременност:Single,BPD (mm) 31.05 Сега ще ви опиша какви са ми обобщените резултати от 2-та БХС, 11-20 Седмица.

Възраст към термина-29.1 год
Гестационна възраст-15.4 (седмици-дни)
Метод за определяне на гестационната възраст-BPD

БХС 11-14 седмица
Биохимични и УЗ показатели 911-14)
РАРР-А(плацентарен протеин)МоМ - 0.51 част от медианата
NT(нухална транслусенция) =<3 2.2 мм
NT(нухална транслусенция)МоМ 1.5 част от медианата

БХС 14-20 седмица
РЕЗУЛТАТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА
ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН е 1:190 бременни H 1)
ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС е 1:100000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за дефект на невралната тръба е Нисък

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР
Възрастовият риск за болест на ДАУН е 1 от 1100 бременни
Възрастовият риск за болест на ЕДУАРДС е 1от 9500 бременни

Биохимични показатели (14-20 г.с)
AFP (алфа-фетопротеин) МоМ 0.61 част от медианата
Free-bCG(бета-хорионгонадотропин) МоМ 2.81 част от медианата
uE3 (свободен естриол) МоМ 0.9 част от медианата

БХС-ИНТЕГРИРАН РИСК(обединен от 11-14г.с и 14-20 г.с)
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ДАУН е 1 от 80 бременни
ВАШИЯТ ИНТЕГРИРАН РИСК за болест на ЕДУАРДС е 1 от 100000 бременни

Брой иследвания 16.

Написах Ви всичко дословно,както са го написали в "Майчин дом"
А и забравих да кажа ,че имам едно живо-родено дете вече на 5,6( години,месец).По естествен път и без усложнения,но е от др,мъж(не знам дали е от значение ,но да го кажа)След 1 седмица ше ходим на преглед 3-4 Д в МЦ-ФЕМИНА.(не знам кой доцент да избера там,но на там се насочи моя гинеколог д-р Желязков,който пък работи в 2 градска болница)
Крувната ми група е АВ- ,а на съпруга ми е А1+

БЛАГОДАРЯ Ви Д-р Кременски за отделеното време,по препоръка Ви пиша.
Желая ви здраве и още многоо дълги години да помагате и подкрепяте,както правите и сега Безвъзмездно..

Благодаря Ви..
с Уважение: Галина Илиева
kremensky

Re: След 2 БХС- д-р Кременски.

Мнение от kremensky »

Здравейте Галина,

Вашият интегриран риск, който включва всички кръвни и ултразвукови показатели от двата скрининга показва риск от около 1,2% (1:80).
В подкрепа на по-нисък риск е и вероятно отбелязаното наличие на костици на носа при първия скрининг.
Ако при феталната анатомия във "Фемина" не открият някакви данни за хромозомен проблем може да се приеме, че интегрираният риск е значимо по-нисък.
Там не е задължително да избирате доцент. Всички са много добри и имат международен сертификат.

И все пак, само амниоцентеза дава 100% диагностика.
Процедурата е кратка, не болезнена, по клинична пътека и до 4 дни има резултат.
Рискът от процедурата е сравнително нисък - около 0,33% (1%300).

В темата "Генетични изследвания и бременност" ще видите, че има и друга "алтернатива".
Това са новите кръвни тестове (НИПТ) с много висока надеждност над 99,6%.
Те обаче имат ограничения - висока цена от 1200 лева за 3 болести и се чака от 12-14 дни.

Това което не бива да се допуска е нарастване на безпокойството.
До раждането детето се нуждае от максимално възможния комфорт и за това разчита само на Вас.

Няма място за паника.

Успех.

Кременски
galinagalia

Мнение от galinagalia »

Благодаря Ви Д-р Кременски.Ако е удобно последно да попитам.

Цитирам:Ако при феталната анатомия във "Фемина" не открият някакви данни за хромозомен проблем може да се приеме, че интегрираният риск е значимо по-нисък.
или другото което ме притесни :В подкрепа на по-нисък риск е и вероятно отбелязаното наличие на костици на носа при първия скрининг.

Ако открият наличие на костици на носа-какво трябва да очаквам от тези костици,по какъв начин влияят на бебето,и с каква аномалия (не дай си боже) е вероятно да се роди.
NT(нухална транслусенция) =<3 2.2 мм
NT(нухална транслусенция)МоМ 1.5 част от медианата

П.С - не ми е ясно какво значи (наличието на костици на носа).Извинявам се за въпроса ми.

Хубав ден Д-р Кременски с Уважение : Галина Илиева
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо Илиева,

Първо, моите извинения, че в стремежа си да Ви внеса малко спокойствие, очевидно съм Ви разтревожил.

Двата показатели "наличие" на костици на носа и "феталната анатомия" дават съществена информация.
"Наличие" на костици на носа, означава, че АГ- специалистът с ултразвука е видял костиците на нослето на бебето.
"Фетална анатомия"(фетална морфология) е високо специализирано изследване на ултразвук при което на бебето се оглеждат всички органи.

Например, при над 70% от случаите с Даун липсват костици на носа в началото на бременността.
По-късно всички имаме кости на носа.
Това означава, че ако при първия скрининг са отбелязани че са "налични" - има ги костиците и се виждат, изчисленият риск от 1% става поне 2 пъти по-нисък - 0,5%.

Ако, при феталната анатомия в 18-22 седмица няма открити данни за хромозомна болест при оглеждане на всички органи на бебето, изчисленият риск от 1% става 2 пъти по-нисък - 0,5%.

Обобщено, ако има костици на носа и няма белези при феталната анатомия за Даун - изчисленият риск от 1% става 0,25%.

В някои програми за скрининг тези белези се включват в изчисляване на риск.
При нас и болшинството други програми не се включват, тъй като не е сигурно дали са измерени коректно.

Силно се надявам, че този път ме разбрахте.
Ако желаете можете да посетите нашата безплатна консултация в Майчин дом в понеделник.
Моля, прочетете втората тема във Форума "Генетични изследвания и бременност".

Няма място за паника.

Успех и
лека вечер.

Кременски
kovalevserg

След 2 БХС д р Кременски

Мнение от kovalevserg »

Аз също имам 2 спонтанни рани аборта 5-та седмица. За изследванията е важно какви са абортите - ранни или късни. Аз отидох при професор Кременски в майчин дом. Той ми направи изследвания като едното беше ДНК изследване което се бави 1 месец. Там се оказа и проблема ми и ми каза че има 50 вероятност да задържа бременноста. След 3-тия път когато забременях отново тръгнаха симптомите за спонтанен аборт кървене и една ьена ми беше казала да пия ленено масло бях си купила от Фантастико една бутилчица като олиои сутрин и вечер пиех по една лъжица. Така до 12-та седмица и после кървене не се появи и успях да задържа бременноста. Сега имам прекрасна дъщеря на 6 месеца.
mariqqq_sp

Мнение от mariqqq_sp »

Здравейте Проф. Кременски. Получих резултатите си от БХС2 и съм искрено притеснена от резулатите. Родена на съм на 04.03.1989г., кг: 48, 15г.с и 6 дни, късен скрининг, наличие на вагинално кървене, тип бременност:едноплодна, диаметър на главичката 31 мм., взета кръв: 0,5мл. според кръвните изследвания бета хорионгонадотропина ми е повишен: 2,58, а алфа фетопротеина е понижен: 0,42, според резултата рискът ми за Даун е висок и е изчислен на 1:190...Исках да Ви задам следния въпрос: В 6 г.с. имах леко отлепяне и еднократно зацапване, което в изследванията е отбелязано като "вагинално кървене", възможно ли е високият риск да съ дължи на това, и другото, което искам да питам какви са референтните граници на посомените хормони в 15-16 г.с и възможно ли е нещо да влияе на тези хормони напр. кървене, лекарства, анемия, различно количество според различните лаборатории и тн..Според Вас този резултат притеснителен ли и е и какво е мнението Ви за Пренастеста. Посъветваха ме да го направя него вместо амниоцинтезата, смятате ли че резултата от Пренатеста би бил достоверен. Благодаря, Ви предварително!
kremensky

Мнение от kremensky »

Здравейте Госпожо,

Вашият риск е изчислен на около 0,51% (1:190).
За разлика от БНС1 (11-14 седмица), посоченият от Вас тест от 2 показатели не отговаря на международните стандарти и не се препоръчва по света.
В този формат, дори с 3 кръвни показатели се наблюдава много висок % фалшиво-положителни резултата - "повишен" риск при напълно нормална бременност.
Референтните стойности за 95% от бременните за кръвните показатели са от 0,35 до 2,5 медиани.
В случая е по-важно съотношението, не толкова отделните стойности.
Кръвните показатели са естествени продукти на бременността и се влияят от множество фактори, които не са свързани с Даун.
Например, бета-хорионгонадотропин "хормон на бременността" - протектира бременността, но при изчисляване на риск за Даун - колкото е по-висок, толкова и риска е по-висок. Обратно се отразява на риска основния белтък на бебето (АФП) във Вашата кръв.

"Пренатест" и подобните на него още 3 вида такива у нас са с много висока надеждност.
Те откриват над 99,5% от случаите с Даун, за разлика от коментирания по-горе тест - около 60%.
Можете да прочетете повече в първата тема "Генетични изследвания и бременност".

Предлагам Ви утре или в петък (11-13 часа) да се срещнем на 14-ти етаж с оригиналните резултати и да се обсъдят всички възможности.
Консултациите са безплатни.
За сигурност използвайте 0886 06 55 11.

Няма място за паника.

Успех и
лека вечер.

Кременски
Bashmack

След 2 БХС д р Кременски

Мнение от Bashmack »

ДНК изследването е просто изследват ДНК-то на теб и мъжът ти дали всички хромозоми са наред. При мен се оказа че имам балансирана перицентрична инверсия на 9-та хромозома и същност когато яицеклетката се оплоди и започне деленето там става грешка в генетичният материал на детето и организма изхвърля плода.Тези аномалии на ДНК-то се срещат с честота 1/500 и проблема моье да е както при теб така и при мъжът ти, за това се прави и на двамата.Моят съвет е да отидеш при проф. Кременски. Консултациите са безплатни, но не всички изследвания са безплатни. Специално това изследване беше безплатно иначе до колкото знам струва към 300 лв.
anamborisova

Мнение от anamborisova »

здравейте професоре,
безкрайни благодарности от мен и от името на всички, на които помагате
изпращам Ви резултатите ми от двата скрининга и Ви моля да кажете мнението си за тях

Първи БХС 24.11.2015г.
БХС- 11-20 седмица
Общи данни
-възраст към термин 27г.
-гестационна седмица- 11.2
БХС 11-14 седмица
Резултат за бременната жена:
Комбиниран риск за Даун 1:890
риск за Едуардс 1:100000
риск за Патау 1:100000
риск за Търнер 1:100000
риск за Триплодия (немоларна) 1:100000
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯТ ЛЕКАР
Биохимичен риск за Даун 1:300
Възрастов риск за Даун 1:1200
Възрастов риск за Едуардс 1:11000
Възрастов риск за Патау 1:34000
Възрастов риск за Търнер 1:6100
Възрастов риск за Триплодия (немоларна) 1:100000
БИОХИМИЧНИ И УЗ ПОКАЗАТЕЛИ (11-14Г.С.)
PAPPA-A- 0.37
FREE Bcg- 1.71
NT- 1.4
NT MoM- 1.21

ВТОРИ БХС 21.12.2015
ГЕСТАЦИОННА СЕДМИЦА ВЪЗРАСТ 15.2
БХС 14-20 г.с.
Резултат за бременната жена-
Даун- 1:530
Едуардс- 1:100000
Вашият риск за дефект на невралната тръба е нисък
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯТ ЛЕКАР
Възрастов риск за Даун- 1:1200
Възрастов риск за Едуардс 1:11000
БИОХИМИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ (114-20г.с.)
AFP- 1.92
Free bCG- 3.79
UE3- 1.2
БХС- ИНТЕГРИРАН РИСК (обединен от 11-14г.с и 14-20г.с)
Вашият интегриран риск за болест на Даун е 1:250
Вашият интегриран риск за болест на Едуардс е 1:100000

отново много Ви благодаря и се извинявам
*впрочем запазила съм и час за ФМ в 21 г.с.

Поздрави Ана Борисова
Afework_isaya

След 2 БХС д р Кременски

Мнение от Afework_isaya »

Позволявам си да съм първата с глас и отговор в темата.

1. От колко години имахте/имате тази диагноза? - 3.5 годни
2. Ако сте успели да забременее с АРТ процедура, то каква е била тя? - Нямам успех след 1 бр. инцеменация
3. От кой опит АРТ процедура успяхте да забременеете?
4. В коя клиника успяхте да забременеете с тази диагноза? - Неуспешна инсе при д-р Стаменов
Публикувай отговор