Д-р Кременски здравейте. Казвам се Калина на 29г. През 2009г. имам мисед аборт в 8 г.с. Тогава правих кръвни изследвания за някои често срещани причини за аборт и се оказа че някога през годините съм имала среща с Цитомегаловирус. Според докторите тогава това беше причина за аборта. През 2013 година родих живо и здраво дете след безпроблемна бременност и никакъв прием на медикаменти. 2014г. забременях отново и отново имах мисед аборт в 7-8 г.с. Тъй като кърмя дъщеря си според лекарите причината за аборта този път може би е точно в кърменето тъй като хормоните най вероятно пречат да се създаде годна яйцеклетка. В момента отново съм бременна в 9 г.с и по препоръка на следящия ме лекар направих генетично изследване. Резултата е "Хомозиготен генотип 4G/4G за PAI и бременност". Изследвах и Фактор V Лайден, Протромбин и MTHFR. Всичко е в норма. Интересува ме според вас налага ли се лечение и действително ли мога да имам проблем през бременността при положение че досега не съм имала такива свързани с тромбофилия? Доколко е оправдано лечението като превантивна мярка а не като наистина необходима? Ако този дефект така да го наречем в момента не дава отражение на кръвосъсирването ми приема на лекарства за разреждане на кръвна не е ли опасно?
Благодаря Ви предварително!
Хомозиготен генотип 4G/4G за PAI и бременност
Модератор: kremensky
Re: Хомозиготен генотип 4G/4G за PAI и бременност
Здравейте Калина,
Аз не съм АГ-специалист, поради което се придържам към последните препоръки на Американската и Английската асоциация по репродуктивна медицина. Можете да ги намерите в първата тема на този форум. "Причини и лечение на спонтанни аборти".
Едва ли наличието на антитела към Цитомегаловирус е било причина за първия аборт.
Малко е вероятно, но не е изключено вторият аборт да е свързан с повишен пролактин при кърменето.
Изследване за тромбофилии се препоръчва при късни (след 20-та седмица) усложнения на бременността и при наличието на член от семейството с тромбози. Освен това, ако обърнете внимание в препоръките ще видите, че много честия генен вариант G4/G4 при хора без здравословни проблеми не се обсъжда.
Като изследвания при 2 и повече последователни (вашият случай не е такъв) аборти се препоръчват:
1) Хромозомно изследване на двамата.
2) Антифосфолипидни антитела.
3) Хормонът, който регулира щитовидната жлеза ТСХ трябва да бъде под 2,5 Е
Пролактинът трябва да бъде в нормални граници.
Профилактика с аспирин протект може да се обсъжда след изследване (2).
При родено здраво дете и на Вашата възраст, шансът за следваща успешна бременност остава много висок.
Успех
Кременски
Аз не съм АГ-специалист, поради което се придържам към последните препоръки на Американската и Английската асоциация по репродуктивна медицина. Можете да ги намерите в първата тема на този форум. "Причини и лечение на спонтанни аборти".
Едва ли наличието на антитела към Цитомегаловирус е било причина за първия аборт.
Малко е вероятно, но не е изключено вторият аборт да е свързан с повишен пролактин при кърменето.
Изследване за тромбофилии се препоръчва при късни (след 20-та седмица) усложнения на бременността и при наличието на член от семейството с тромбози. Освен това, ако обърнете внимание в препоръките ще видите, че много честия генен вариант G4/G4 при хора без здравословни проблеми не се обсъжда.
Като изследвания при 2 и повече последователни (вашият случай не е такъв) аборти се препоръчват:
1) Хромозомно изследване на двамата.
2) Антифосфолипидни антитела.
3) Хормонът, който регулира щитовидната жлеза ТСХ трябва да бъде под 2,5 Е
Пролактинът трябва да бъде в нормални граници.
Профилактика с аспирин протект може да се обсъжда след изследване (2).
При родено здраво дете и на Вашата възраст, шансът за следваща успешна бременност остава много висок.
Успех
Кременски
Re: Хомозиготен генотип 4G/4G за PAI и бременност
Много Ви благодаря за отговора. TSH изследвам периодично в момента е дори под 1.5. В семейството няма данни за тромбози нито от страна на родителите ми нито на баби и дядовци. Отново Ви благодаря за бързата реакция и отговор!