Страница 1 от 16

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: пет апр 24, 2009 1:10 pm
от planinata
Уважаеми Д-р Кременски,
Бременна съм в 15 г.с., но с кървене и лежа от 3 седмици в Стара Загора.Понеже живея постоянно в София - наблюдаващият ме лекар е д-р Петров от 1 АГ - Св.София. В Стара Загора съм от 1 седмица и все още не съм посещавала лекар тук.
В момента съм в 15 г.с., но лежа и се страхувам да пътувам до София. Моят доктор ме посъветва да си напавя БХС в 17-та седмица при Вас. Прочетох в сайта на лабораторията, че е възможно да се изпрати кръв по куриер до Вас и да получа резултатите в сайта или по телефон, или по пощата.
Мога, също, да изпратя каквото е необходимо на моя мъж, който работи в София и той да го донесе в лабораторията, но имам няколко въпроса:
1. Знаете ли дали в Стара Загора има мед.център, в който могат да ми подготвят формуляра, да ми вземат кръв и да ги изпратят до Вас, или аз сама трябва да си организирам изпращането.
2. Може ли всеки АГ лекар да попълни формуляра - поръчка, който свалих от сайта на лабораторията, след като там има полета, които трябва да се попълнят от АГ специалист по фетална анатомия?
3. Кръвта мога да изпратя в хладилна чанта, заедно с формуляра. Необходима ли е и ехографска снимка на бебето? В сайта пише, че кръвта трябва до 15 4аса да стигне до Вас, но аз се опасявам, 4е ако използвам куриер, може да се надвишат тези 15 4аса? Как да процедирам в този случай?
4. Може ли след като излязат резултатите, да Ви се обадя по телефон, или да Ви пиша по мейл, за да ми обясните накратко какво означават резултатите ми и дали са притеснителни?

Аз съм на 28 години, нямам предишни бременности или аборти, няма в рода ни хора с генетични увреждания.

Ще Ви бъда много благодарна, ако получа Вашия отговор, времето ме притиска, а с това кървене не смея да ставам от леглото.

Благодаря предварително,
Стелиана Дончевска

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: пет апр 24, 2009 4:26 pm
от kremensky
Здравейте Госпожо Дончевска,

Моля,

1) Свалете формуляра от нашата страница за биохимичен скрининг в 15-20 седмица.
2) Всеки АГ-лекар би трябвало да може да определи на ултразвук срока на бременността в седмици + дни и да го отрази във формуляра или в друг подписан документ.
3) Не кръвта, а СЕРУМ, който може да изолира всяко здравно заведение може да се изпрети с куриерска поща или от друг преносител. Ние неофициално работим няколко часа след 15 часа, именно за да посрещнем всички куриери. Не е задължително да бъде в хладилна чанта при температури под 22 градуса.

В момента най-важното е да се овладее кървенето и да се опитате да намалите безпокойството.

Успех

Кременски

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: пет апр 24, 2009 5:04 pm
от planinata
Д-р Кременски,
много Ви благодаря за отговора. Аз днес успях да се свържа с Вашата лаборатория, в която ми казаха, че в Стара Загора мога да посетя частната АГ клиника Ниамед и там да ми вземат серум и да ми попълнят документите, защото имат практика в работата с Вас. Това улеснява много нещата, особено след като те редовно изпращат материали към Вас за биохимичен скрининг.
В момента съм в 15-та седмица и се надявам, че коректно съм разбрала и моя лекар, който каза, че е най-добре да се изследвам в 16+ 1,2 дни, което реално може и да е 17-та седмица. Запазих си час в Ниамед за 06.05.2009.
Ще се радвам и ако Вие потвърдите!

Приятен уикенд!

С уважение,
Стелиана

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: нед апр 26, 2009 7:24 pm
от kremensky
Здравейте,

Мисля, че правилно са Ви ориентирали.
Тестът е надежден веднага след 15-та. седмица.
Преценете за празниците, през които няма да се работи.

Успех
Кременски

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: нед апр 26, 2009 8:23 pm
от planinata
Искрено благодаря!
Запазила съм час за 06.05. в мед. център в Стара Загора и на 07.05 би трябвало да получите моите материали за изследването в лабораторията!
Само да добавя още нещо - не мога да повярвам, че в България все още има хора като Вас, които въпреки професионалните си ангажименти и натовареност, успявят да намерят време, за да отговорят на бременните, с което да намалят до голяма степен напрежението им от всичко, което се случва с тях по време на бременността...

Сърдечни поздрави,
Стелиана

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: вт апр 28, 2009 4:31 pm
от maria.krumova
Д-р Кременски,

Днес получих резултатите си от БХС в Майчин Дом.
Резултатите ми са :
РАРР-А - норма /652-4826/ резултат 1500,30 mU/l коментар Mo=1840 mU/L
Free - bCG - норма /14.5 - 115/ резултат 80.5 ng/ml коментар Mo=38 ng/ml

Трябва ли тези резултати да ме притесняват . Благодаря предварително

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: вт апр 28, 2009 7:10 pm
от kremensky
Здравейте,

Мисля, че открих Вашите резултати.
Ако, наистина рискът за Даун е 1: 21000, а за останалите болести 1: 100 000, нямате основание за притеснение.
Моля, следвайте препоръките в края на резултатите при риск по-нисък от 1: 1000..

Успех

Кременски

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: вт апр 28, 2009 7:52 pm
от maria.krumova
Много ви благодаря за бързия отговор. Вие сте страхотен човек.

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: ср апр 29, 2009 1:37 pm
от nhris
Уважаеми професор Кременски,

Февруари месец тази година, в 5-тия месец от бременността, на бебето ми беше поставена диагноза (чрез ФМ) холопрозенцефалия, брахимезофалангия (кутрето на едната ръчичка беше непропорционално късо), и липса на свързваща част между двете мозъчни полукълба. Според д-р Димитър Марков от София проблемът най-вероятно е наследствен, затова той ми препоръча да изпратим материал от бебето до вашата лаборатория.

Всички други органи на бебето бяха нормални, включително гръбначния стълб, стомаха, диафрагма, устни, нос, орбити, всичко с пъпната връв, плацентата и околоплодните води беше съвсем нормално. Размерите му отговаряха точно на гестационните седмици. Бременността ми беше абсолютно безпроблемна.

Хидроцефалията беше потвърдена от още двама гинеколози, според които състоянието на детето беше много тежко и се налагаше спешно прекратяване на бременността.
От провинцията съм и затова раждането протече там. Изпратен беше материал с куриерска служба до вашата лаборатория, който е бил изследван на 05.03.
Ето какво пише там: качествен абортивен материал, пъпна връв и кожа. Няма данни за тризомия 21, 18 и 13, има данни за женски генетичен пол, изключва се монозомия х.
Аз съм на 26 г., а съпругът ми на 28 г. Нямаме наследствени заболявания и до колкото знаем в нашите родове няма такива. Единственото, което може би е притеснително е, че съпругът ми е роден с двустранен крипторхизъм и е бил опериран като малък. Не знам дали това е наследствена болест и дали има общо с хидроцефалията.
Нямаме деца, но много бихме искали да имаме. Не знаем какво да мислим, не ни стана ясно проблемът генетичен ли беше или не, трябва ли да си направим допълнителни изследвания, какво да мислим за следваща бременност? Много ще съм ви благодарна, ако ни посъветвате нещо!

С уважение

Re: УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ

Публикувано: вт май 12, 2009 8:22 pm
от елма
Здравейте професор Кременски,
Проблемът е в това ,че последният ми месечен цикъл започна на 22.04 ,на 28.04 след края му изпих 1 таблетка дифлукан 150мг.и на 6.05.(вероятно съм била в овулация) има вероятност да съм заченала .Въпросът ми е дали това ще навреди на бебето и дали ако съм бременна трябва да направя аборт?
Благодаря ви
Поздрави Елма